Şubat 5, 2025

Güncel Haberler & Sağlıklı Yaşam Önerileri

Güncel haberler, ekonomi, spor, teknoloji ve magazinle sağlıklı bir yaşamın ipuçlarını keşfedin!

Suyun içinden 625 milyon dolar çıkardılar

Kültür balıkçılığında Türkiye'nin önemli kenti Muğla'da, 2024'te 93 bin 122 ton su ürünleri ihraç edildi.Denizdeki çiftliklerde ve iç sulardaki tesislerde çoğunlukla alabalık, çipura, levrek, minekop ile sarıağız üretilirken 2024'te Muğla' turizm ...

Kültür Balıkçılığında Muğla: 93 Bin Ton Su Ürünleri İhraç Edildi

2024 yılında Türkiye’nin önemli kenti Muğla’da kültür balıkçılığı sektöründe önemli bir gelişme yaşandı. Denizdeki çiftliklerde ve iç sulardaki tesislerde çoğunlukla alabalık, çipura, levrek, minekop ve sarıağız gibi balıklar üretilirken, Muğla 2024’te turizm dışındaki geliriyle dikkatleri üzerine çekti.

Kent merkezi ve ilçelerdeki tesislerde üretilen balıklar, üretim alanından fileli kepçelerle alınarak işlenmek üzere tesislere taşınıyor. Tesislerde temizlenen balıklar, fileto haline getirilerek veya dondurularak satışa hazır hale getiriliyor.

Balıkların sadece iç pazarda değil, aynı zamanda 80’den fazla ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanıyor.

Kültür Balıkçılığında Büyük Başarı: 625 Milyon Dolar Gelir

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, bölgede yetiştirilen balıkların taze soğutulmuş, dondurulmuş bütün, temizlenmiş, fileto ve füme şeklinde yurt dışına gönderildiğini belirtti.

Türkiye’nin su ürünleri ihracatının geçen yıl 1 milyar 679 milyon dolardan 2 milyar 19 milyon dolara yükseldiğini vurgulayan Saylak, Muğla’nın bu başarıda büyük rol oynadığını ifade etti. Saylak, Muğla’nın Ege Bölgesi su ürünleri ihracatının yarısından fazlasını tek başına gerçekleştirerek 93 bin 122 ton ürün ihraç edip 625,6 milyon dolar gelir elde ettiğini söyledi. Levrek, çipura ve alabalık en fazla ihraç edilen balık türleri arasında yer aldı.

AB, ABD ve Rusya Giydiriyor: Su Ürünleri İhracatı Devam Ediyor

Saylak’a göre, Muğla’da yetiştirilen su ürünleri başta Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Ayrıca canlı yavruların Arnavutluk, Kuveyt, Tunus ve Umman’a gönderildiği bilgisi verildi.

Muğla’da balıkçılık sektörünün ekonomiye önemli bir katkı sağladığına dikkat çeken Saylak, balık üretimiyle birlikte dalgıçlardan, kaptanlara, paketleme tesisinde çalışanlardan, nakliye firmalarındaki işçilere kadar yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlandığını belirtti.