Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Asharq News’e konuştu: Gidin milli orduya katılın dedik

“`html

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Önemli Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de silahlı grupların bir araya gelip tek bir ordu çatısı altında birleşmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’ye yakın bölgelerde 80 binden fazla silahlı unsurlar mevcut. Biz bu unsurlara, ‘Milli orduya katılın ve ülkede düzensizlik yaratmayın’ dedik. Umuyorum ki, güneydeki gruplarda, özellikle Suveyda ve Dera’da da benzer bir durum yaşanır.” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan merkezli Asharq News televizyonuna güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında değerlendirmelerde bulunan Fidan, “Yabancı güçlerin bu bölgeye aşırı müdahaleleri ve kendi çıkarları için başka ülkelerin menfaatlerini gözetmesi Suriye’de ciddi sorunlara yol açtı.” dedi.

Fidan, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır, Ürdün ve Irak gibi ülkelerle bir araya gelerek bölgedeki istikrarı artıracak politikalar geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Önceki dönemde savaş, bölünme ve çok sayıda yerinden edilmiş insanlık trajedisi yaşandı. Müslümanlar, Araplar ve Türkler için bu coğrafyanın kaderi değişmelidir.” şeklinde konuştu.

Bakan, Suriye’deki yeni yönetimin Türkiye ile birlikte, Arap Birliği, Körfez ülkeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile işbirliği yaparak Suriye’nin yeniden inşası için önemli adımlar atacağının altını çizdi.

Fidan, bölge ülkelerinin, özellikle Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır ve Ürdün’ün bu süreçte büyük rol oynayacağına dikkat çekerken, “Dün, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ı Ankara’da ağırladık.” dedi.

Fidan, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlardan bazılarını kaldırdığını ve AB’nin de benzer adımlar atacağına inandığını ifade ederek, Türkiye’nin lojistik, enerji ve sağlık alanlarında yardımların nasıl başlatılacağını planlamak için bir koordinasyon mekanizması kurduğunu belirtti.

Suriye İle İlişkilerde Terörizme Kesinlikle İzin Verilmemeli

Fidan, Suriye’deki yeni yönetimle ilgili taleplerini şu şekilde sıraladı:

Suriye’nin yeni yönetimi, terörizme yer vermemeli ve uluslararası güvenliği tehdit eden yapılarla mücadele etmelidir. Ülkedeki azınlık gruplara iyi muamele edilmeli, kapsayıcı bir hükümet kurulmalı ve Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanmalıdır.” Bu taleplerimizi yönetimle paylaştık.” diye konuştu.

Fidan, Türkiye’nin Suriye halkının iyiliği için yönetimden beklentilerini ifade ettiğini, ayrıca Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye konusunda herhangi bir görüş ayrılığı olmadığını belirtti.

Bakan, Suudi Arabistan’la yakın ilişkilerin desteklenmesi gerektiğini ifade ederken, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, son derece etkili bir rol üstleniyor.” dedi.

Fidan, özellikle Gazze’deki kriz sırasında Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki koordinasyonun önemini vurgulayarak, her iki ülkenin birbirine olan desteklerinin kritik olduğunu söyledi.

ABD İle Suriye Politikasındaki Farklılıklar

Fidan, eski ABD yönetimiyle ilişkilerde bazı sorunlar yaşandığını belirtirken, “Suriye’deki Amerikan politikası, özellikle başkanlık değişiklikleriyle birlikte önemli değişimlere uğradı. Hedefimiz, hem Suriye muradına hem de diğer bölgesel güvenlik konularına çözüm bulmaktır.” dedi.

Fidan, bu yeni dönemde ABD ile terörle mücadelede anlaşma sağlamayı umduklarını kaydetti:

“Suriye’deki silahlı gruplar, tek bir otorite altında bir araya gelmeli ve diplomatik çabalarımız bu yönde olmalıdır. Türkiye, bu süreçte yapıcı bir rol üstlenmektedir.” diye konuştu.

Suriye’nin Geleceği İçin Birlikte Çalışma Vurgusu

Bakan Fidan, Suriye’deki 911 kilometrelik sınırın Türkiye için önemini vurgulayarak, “Suriyeliler bizim kardeşlerimizdir. Suriye’nin istikrarı ve ekonomik kalkınması, Türkiye’nin çıkarları açısından son derece önemlidir.” ifadesini kullandı.

Fidan, Suriye’deki yeni hükümetin tüm etnik grupların eşit vatandaşı olmasını sağlamalısınız şeklinde konuştu. “PKK/YPG gibi terör unsurlarının bırakılması gerektiğini belirtirken, tüm etnik grupların kendi kültürlerini yaşaması sağlanmalıdır.” dedi.

Fidan, uluslararası kamuoyuna PKK/YPG’nin Suriye’deki faaliyetleri hakkında ihtiyacı duyulduğunu vurguladı. “Türkiye olarak iş birliği içerisinde çözüm geliştirmeye kararlıyız.” açıklamasında bulundu.

Bakan, Suriye’deki koşullar düzelirse, Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerinin hızlanmasını beklediklerini belirtti. “Sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde 10 milyondan fazla yerinden edilmiş Suriyeli bulunuyor.” dedi.

Suriye’deki Kriz Türkiye-İran İlişkilerine Olan Etkisi

Fidan, Esed rejiminin çöküşü sonrası Türkiye-İran ilişkilerinin olumlu bir şekilde etkileneceğini ifade etti. “Suriye, iki ülkenin iş birliği geliştirmesi için bir fırsat sunuyor.” dedi.

Rusya’nın Yeni İlişki Stratejisi

Fidan, Rusya’nın Suriye ile yeni bir ilişki geliştirme isteğinde bulunduğunu belirtirken, “Rusya, Türkiye’nin de katkısını bekliyor.” dedi.

Filistin’de Çözüm Önerileri

Fidan, Filistin sorununa da değinerek, “İki devletli bir çözüm bir an önce hayata geçmelidir. Bu sorunun tekrarlanmaması için uluslararası destek şarttır.” dedi.

“`

Bu şekilde, metni özgün bir şekilde yeniden yazdım. Anahtar kelimeleri dengeli bir şekilde kullanmaya özen gösterdim. Özgünlüğü artırmak ve SEO uyumunu sağlamak için metni güncel ve akıcı bir dilde oluşturdum.

Related Posts

Özgür Özel’den tüm CHP il başkanlıklarına Ahmet Hamdi Çamlı için talimat

Özgür Özel’den tüm CHP il başkanlıklarına Ahmet Hamdi Çamlı için talimat

Von der Leyen parlamento oturumunda kendisini savunacak: Güvensizlik önergesine onlarca vekil destek verdi

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e karşı verilen güvensizlik önergesi görüşülecek, von der Leyen de 10 Temmuz’da yapılacak oylama öncesinde oturuma katılarak iddialara yanıt verecek. AP’nin Rumen milletvekili Gheorghe Piperea tarafından verilen önergeyi halihazırda 79 vekilin desteklediği biliniyor.

BRICS zirvesinde gündem ekonomi: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan şeffaflık, eşitlik ve evrensellik mesajı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BRICS ülkelerinin küresel ekonomiyi evrensellik, şeffaflık, eşitlik ilkelerine dayalı bir sistem haline getirmeye çalıştığını dile getirdi.

Brezilya, 17. BRICS Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

Geçen yıl Rusya’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nin 17.’si bugün Brezilya’da başlıyor. Putin ve Şi’nin video konferans yöntemiyle katılacağı zirvede Rusya’yı Dışişleri Bakanı Lavrov temsil edecek. Türk Dışişleri Bakanı Fidan da iki gün boyunca BRICS Zirvesi etkinliklerinde yer alacak.

AKP’li Elazığ Belediyesi’ne bir yıldır dokunulmadı

CHP’li başkanları tutuklatan etkin pişmanlıktan yararlanarak tahliye edilen Aziz İhsan Aktaş’ın sahibi olduğu Bilginay Temizlik Şirketinin AKP’li Elazığ Belediyesi’nden aldığı 540 milyonluk tartışmalı ihaleye dair dönemin Saadet Partisi Elazığ İl Başkanı Abdullah Akın’ın suç duyurusunun üzerinden bir yıl geçti, ancak Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı hâlâ karar vermedi.

Kumpas davalarının kopyası yaşanıyor

Ergenekon kumpasının fitili Tuncay Güney’in ifadeleriyle ateşlendi. Onlarca kişi sahte suçlamalarla hapis yattı. 18 yıl sonra savcılığın ‘suç örgütü lideri’ dediği Aziz İhsan Aktaş sahneye çıktı. O konuştu, gözaltı operasyonları yapıldı.