Karaciğer hasarını biyopsi yapılmadan ölçecek yapay zekâ yazılımı geliştiriliyor

Fibrozis Belirlemesi Kan Tahliliyle Kolaylaşıyor

Batman Teknokent’te geliştirilen yapay zekâ destekli yazılım sayesinde hepatit hastalarında ortaya çıkması muhtemel fibrozis hasarının biyopsiyle karaciğerden parça alınmadan kan tahlili sonuçlarıyla tespit edilmesi sağlanacak.

Batman Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’nden Dr. Yasin Sönmez liderliğindeki bir ekip, TÜBİTAK’ın yüzde 75 hibe desteğiyle “Fibrozis ve nekroinflamasyon belirlenmesinde non-invazif yapay zekâ destekli yeni bir yazılım geliştirilmesi projesi”ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında, hepatit hastalarında fibrozis seviyesini biyopsiye gerek kalmadan kan tahliliyle belirleyen yapay zekâ destekli bir yazılım üzerinde çalışılıyor. Proje koordinatörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez, dünyada 400 milyon, Türkiye’de ise 4 milyon hepatit hastası bulunduğunu belirterek, hastaların gelecekte fibrozis geliştirme riski taşıdıklarını söyledi.

Dr. Sönmez, yapay zekâ destekli yazılımın hastalardaki fibrozis derecesini belirlemede yüzde 90 başarı elde ettiğini vurgulayarak, bu yeni yöntemin hastaların konforunu ve tedavi süreçlerini iyileştireceğini ifade etti. Projede yer alan ekip, yazılımın tamamlanmasıyla ulusal ve uluslararası patent başvurularını yapmayı planlıyor.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise yapay zekâyla geliştirilen yazılımın hastaların fibrozis seviyelerini hızlı ve etkili şekilde belirleyerek tanının konulmasını kolaylaştıracağını belirtti. Yazılımın yerli ve milli bir ürün olmasıyla Türkiye’nin yazılım alanındaki dışa bağımlılığını azaltacağını dile getirdi. (AA)

Related Posts

Xiaomi Open Headphones Pro modelini tanıttı

Xiaomi yeni ürünlerini tanıtmıştı. Bunlardan biri de Open Headphones Pro oluyor.

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Şifreler tarihe karışacak! Apple bombayı patlattı

Apple yeni projesi ile birlikte şifre olmadan cihazlar arasında veri aktarımının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

Google Chrome’da kritik güvenlik açığı: Milyonlarca kullanıcı risk altında

Google’ın popüler tarayıcısı Chrome, kritik bir güvenlik açığı nedeniyle tehlikeye girdi. Milyonlarca kullanıcıyı etkileyen açık için Google hızla harekete geçti.

NASA’nın keşfettiği cisim şaşkınlık yarattı

NASA bilim insanları, Samanyolu galaksisinde Dünya’dan 15 bin ışık yılı uzaklıkta tanımlanamayan bir gök cismi keşfetti. Cismin doğası hâlâ gizemini koruyor.

Yapay zeka odaklı tarayıcı Opera Neon duyuruldu

Opera Neon, geleneksel tarayıcılara kıyasla otonom yapay zeka tarayıcı yeteneklerine sahip.