Küresel gaz üretiminde yüzde 31 artış öngörülüyor

GECF Raporuna Göre 2050’de Küresel Doğalgaz Üretimi Artacak

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) yayımladığı “2050 Görünüm” raporuna göre, 2050 yılında küresel doğalgaz üretiminin, 2023’e kıyasla yüzde 31 artması bekleniyor.

Doğalgaz üretiminin 2030’a kadar yıllık yüzde 1,6 büyümesi öngörülürken, bu büyüme 2030’larda yüzde 1’e ve 2040’larda yüzde 0,6’ya düşeceği tahmin ediliyor.

Küresel piyasalardaki artan gaz talebini karşılamak için üretimin, 2023’e kıyasla 1,24 trilyon metreküp artarak 2050’de 5 trilyon 317 milyar metreküpe yükselmesi bekleniyor.

Orta Doğu, Gaz Üretiminde Lider Konumda Olacak

2023-2050 döneminde bölgesel doğalgaz üretim tahminlerine göre, Orta Doğu’nun mutlak üretim artışında lider konumda olması beklenmektedir. Aynı zamanda Afrika’nın, küresel doğalgaz pazarlarındaki rolünü genişleterek en güçlü büyüme momentumunu elde edeceği öngörülmektedir.

Orta Doğu’nun, 2050’ye kadar sağlam rezervler, altyapı genişlemesi ve düşük karbonlu gaz çözümlerine odaklanması sebebiyle üretimine yaklaşık 461 milyar metreküp eklemesi beklenmektedir.

Avrasya’nın ise yaklaşık 362 milyar metreküp artışla bölgeyi izlemesi öngörülmektedir. Bu artışın, özellikle Rusya’nın üretimindeki ilerlemeler ve Asya pazarlarına yönelik gaz kullanım programları tarafından desteklendiği belirtilmektedir.

Afrika’nın Önemi ve Büyüme Potansiyeli

Afrika’nın doğalgaz üretiminin 250 milyar metreküp artacağı tahmin edilmektedir. Bu durum, LNG ve boru hattı altyapısına artan yatırımlarla desteklenen önemli bir tedarikçi olarak Afrika’nın önemini vurgulamaktadır.

Kuzey Amerika’nın ise nispeten mütevazı bir şekilde üretime 107 milyar metreküp eklemesi beklenmektedir.

Asya Pasifik ve Latin Amerika’nın ise sırasıyla 91 milyar metreküp ve 87 milyar metreküp ek katkıda bulunmasıyla yerel talep ve altyapı genişlemesi desteklenmektedir.

Avrupa’da Üretim Düşüşü Bekleniyor

Avrupa’nın doğalgaz üretiminin, kaynak tükenmesi ve fosil yakıtlardan uzaklaşma politikaları doğrultusunda 119 milyar metreküp düşmesi beklenmektedir.

Bölgesel bazda, Kuzey Amerika’nın en fazla üreten kıta konumunu koruyarak 2050’ye kadar 1 trilyon 382 milyar metreküp üretmesi beklenirken, Avrasya’da 1 trilyon 208 milyar metreküp, Orta Doğu’da ise 1 trilyon 155 milyar metreküp üretim öngörülmektedir.

Related Posts

Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan eden Putin Türkiye’yi işaret etti: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türkiye’de müzakerelerin yapılması için bir fırsat sağlamasını rica ediyorum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan etti. Ukrayna ile 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasını öneren Putin, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna müzakerelerinin düzenlenmesindeki rolüne dikkat çekerek, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi. Putin, ”Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan eden Putin Türkiye’yi işaret etti: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türkiye’de müzakerelerin yapılması için bir fırsat sağlamasını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor