SPK’den kripto borsalarına ‘kanıt’ zorunluluğu

SPK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Denetim Esasları Belirledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yapılacak faaliyet izni başvuruları öncesinde platformların yapması gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

Haftalık bültende duyurulan bilgiye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında her 3 aylık dönemde en geç ilk ay içinde rezerv kanıtı denetiminin yapılması için sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmeler yılın diğer denetim dönemlerini de kapsayacak şekilde topluca yapılabilir.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı şirkete yaptırabilir. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet sağlayıcısı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilir.

İlgili sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeleri hazır hale getirerek denetim yapılacak sistemleri sağlamakla yükümlüdür.

– Denetim Raporlarında Yer Alacak Bilgiler

Sözleşme imzalandıktan sonra belirlenen süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetim raporunda yer alacak bazı bilgileri bilgi sistemleri denetçisine sunacak.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları”, “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” bulunmaktadır.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiye büyüklükleri”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ile nakit bakiye büyüklükleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi”, “nakit bakiyelerle ilgili banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri de denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecektir.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde bulunan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıklar için ayrı bir başlık altında denetim sonuçları raporda belirtilecektir.

Denetimde, denetim kapsamına alınan kripto varlıkların yüzde 100’ünün varlığının doğrulanması gerekmektedir.

– Denetim Tarihi Önceden Paylaşılmayacak

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim döneminde rastgele seçilen iki farklı tarih belirleyerek kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere inceleyebilecektir.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün önceye kadar kripto varlık platformu ile paylaşılmayacaktır.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcısının ilettiği cüzdan adreslerinin doğruluğunu teyit edecek ve teyit metodunu denetim raporunda belirtecektir.

Denetim sonuçları, kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacaktır.

Cüzdan bakiyelerinin sorgulanması ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlar raporda detaylı bir şekilde yer alacaktır.

Denetim raporu, sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinlik kazanacak ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde kripto varlık hizmet sağlayıcısının yönetim kuruluna teslim edilecektir.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde rapor, yönetim kurulu kararı ile birlikte SPK’ya gönderilecektir.

Denetim raporu, kripto varlık platformunun yönetim kuruluna hitaben hazırlanacak olup, yalnızca yönetim kurulu ve SPK ile paylaşılacaktır.

Raporun giriş bölümünde denetimin amacı, kapsamı, kullanılan araç ve teknikler, gerçekleştirildiği tarihler, görevli bilgi sistemleri denetçilerinin bilgileri, denetim şirketi ve başdenetçisinin defalarca gerçekleştirdiği denetimler gibi detaylar yer alacaktır.

Duyuruda belirtilen ilke ve esaslar doğrultusunda, denetim raporunda minimum gereklilikler olan giriş, değerlendirme ve sonuç bölümlerinin yanı sıra bazı bilgi, görüş, beyan ve tablolar bulunacaktır.

Related Posts

İngilizler yazdı: Tatilciler ülkeyi bu yüzden terk ediyor

Birkaç yıl öncesine kadar nitelikli İngiliz ve Avrupalı turistlerin uğrak tatil noktalarından olan ülkemiz, artan maliyetler nedeniyle cazibesini hızla kaybediyor. İngilizlerin hazırladığı son raporlar, otellerin doluluk oranlarının düştüğünü ve tatilcilerin alternatiflere yöneldiğini ortaya koyuyor.

Akaryakıt istasyonuna giden üzülecek! Tarih belli oldu, zam geliyor

Akaryakıta yeni bir zam daha geliyor. Geçtiğimiz haftalarda ar arda zamların geldiği akaryakıtta son olarak geçen hafta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı gelmişti. Enflasyonun açıklandığı 3 Temmuz’un ardından 4 Temmuz gecesi akaryakıtta tabela …

Petrol ihracatı yapan ülkelerden kritik karar!

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol üretimine ilişkin kritik bir karar aldığını açıkladı. Üye ülkeler ve ve üye olmayan ancak üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, ağustos ayında petrol üretimini temmuz ayına göre günlük 548 bin varil artırma kararı aldı.

Bakanlık’tan destek! Belek’te turizmde yeni dönem

Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından Antalya Belek’te, özel yasayla kurulan Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB), olağan genel kurulunu gerçekleştirdi. Birliğin başkanlığına Calista Luxury Resort’ü bünyesinde barındıran Özdoğan Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özdoğan seçildi.

CHP’li Ağbaba’dan ‘emekli zammı’ açıklaması: ‘Bu emekliye ‘öl’ demekten başka bir şey değil!’

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Temmuz ayında yapılacak emekli zammına ilişkin yaptığı açıklamada, 2 bin 500 TL civarındaki zammın yetersiz olduğunu belirterek, “Bu emekliye ‘öl’ demekten başka bir anlama gelmiyor” dedi. Ağbaba, kök maaşların asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğini vurguladı.

Borsa İstanbul’da endeks rekor seviyeye tırmandı

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü bir kez daha güldü. BIST 100 endeksi günü 131,84 puanlık artışla 10.080,35 puandan kapatarak 10 bin seviyesini geride bıraktı. Gün içinde 9.940,37 ile 10.137,36 puan arasında hareket eden endeks, önceki kapanışa …