Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmad Huraıbat: Kalp Krizi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kalp krizi, tıbbi adıyla miyokard enfarktüsü, kalp kasının bir bölümünün kan akışıyla yeterince oksijen alamaması sonucu hasar görmesi ya da ölmesiyle sonuçlanan ciddi bir tıbbi acil durumdur. Kalp kası, sürekli oksijenle zenginleştirilmiş kana ihtiyaç duyar. Kalbe kan taşıyan koroner arterlerde oluşan ani bir tıkanıklık, kalp krizinin temel nedenidir. Bu tıkanıklık genellikle damar sertliği süreci sonucunda meydana gelir. Dr. Öğr. Üyesi Huraıbat, kalp krizinin risk faktörlerini açıklarken aterosklerozun kalp krizine yol açabileceğini vurguladı.

Risk Faktörleri ve Kalp Krizi

Kalp krizi, dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve belirli risk faktörleri bir araya geldiğinde ortaya çıkar. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi, kronik stres ve psikolojik faktörler kalp krizi riskini artırır. Ayrıca yaş, cinsiyet, aile öyküsü ve etnik köken gibi değiştirilemez risk faktörleri de kişinin kalp krizi olasılığını etkiler.

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Göğsün ortasında baskı hissi, sol kola ve diğer vücut bölgelerine yayılan ağrı, nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler kalp krizinin tipik belirtileridir. Ancak bazı durumlarda belirtiler kişide farklı şekilde ortaya çıkabilir ve belirsiz olabilir.

Kalp Krizinden Korunma Yolları

Kalp krizinden korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, kilo kontrolü sağlama, tansiyon, şeker ve kolesterol düzeylerini kontrol altında tutma, stres yönetimine dikkat etme kalp krizi riskini azaltabilir. Ayrıca kalp dostu besinler tüketmek, omega-3 zengini balıklar, zeytinyağı, kuruyemişler, tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler kalp sağlığını destekleyebilir.

Resim Kaynağı

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.