Aile hekim raporları ücretleri oldu, ayakta tedavide katkı payı arttı

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Genel Sağlık Sigortası’na dair düzenlemeleri içermektedir.

Yapılan değişikliklerle, ayakta tedavi katılım payı 20 liraya çıkarıldı. Özel sektör işverenlerinin SGK’ya ödeyeceği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi indirimi 4 puan olacak şekilde düzenlendi. Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar artık ücretli hale getirildi.

Ayakta tedavide, hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 liraya yükseltildi.

SGK, aile hekiminden sevk edilen hastalar için sağlık hizmetlerindeki katılım payını yüzde 50 azaltma yetkisine sahiptir. Cumhurbaşkanı, bu katkı payını 10 katına kadar artırma yetkisine sahiptir.

Yasayla, özel sektör işverenlerinin SGK’ya ödeyeceği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 4 puan olarak uygulanacaktır.

İmalat sektöründe çalışanlar için ise 5 puanlık prim desteği devam edecek.

Cumhurbaşkanı, 31 Aralık 2026’ya kadar verilen desteğin süresini 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisine sahiptir.

AİLE HEKİMLERİ MESAİ DIŞI ÇALIŞABİLECEK

Yasayla, aile hekimlerini mesai saatleri dışında ücret karşılığında hastalara bakma imkanı tanınmaktadır.

EHLİYET RAPORU ÜCRETLİ

Aile hekimlerinden alınan bazı raporlar ücretli hale getirilecektir. Örneğin, ehliyet raporu için başvurulması durumunda belirli bir miktar ücret talep edilecektir. Bu ücretler döner sermayeye aktarılacaktır.

Emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkeleri göz önünde bulundurulacak, ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenecek ve uygulama SGK tarafından yürütülecektir.

Sağlık personeli istihdam eden kurumlar, istihdam ettikleri personeli ve personel hareketlerini Bakanlığa bildirmekle yükümlü olacaktır.

Kişisel sağlık verilerinin işlenmesi ve güvenliği ile ilgili hususlar Bakanlık tarafından yayımlanacak yönetmelikle düzenlenecektir.

YABANCILARA SUNULAN HİZMET ÜCRETLİ

Aile hekimliği hizmetleri, sertifikalı aile hekimleri tarafından mesai dışında sunulan akupunktur ve fitoterapi de dahil olmak üzere özel amaçlı raporlar dışında ücretsiz olacaktır.

Aile hekimliği hizmetleri, acil durumlar haricinde haftada en az 40 saat Bakanlıkça belirlenen kriterlere göre ilgili aile hekiminin talebi ve sağlık idaresinin onayı doğrultusunda yerine getirilecektir.

Bakanlıkça belirlenen hizmetlerden tahsil edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerinde açılacak hesaba yatırılacaktır. Bu gelirlerin kullanımı, dağıtımı ve harcanması ile ilgili usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenecektir.

SGK ile diğer kurumlar arasında veri paylaşımı yapılacaktır.

YABANCI ÖĞRENCİLERİN DURUMU

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtlarının devam etmesi şartıyla herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıcından itibaren 3 ay içinde Genel Sağlık sigortalısı olabilecektir.

Burslu uluslararası öğrenciler, burs durumları devam ettiği sürece Genel Sağlık sigortalısı sayılacaktır. Genel Sağlık Sigortası primleri, belirlenen prime esas kazanç alt sınırının yüzde 4’ü olacaktır.

Hizmet akdi ile çalışan sigortalıların aylık hesaplamalarında mevcut uygulama devam edecektir.

Astsubay meslek yüksekokulu ve askerlik eğitimi alan adaylar ile polis eğitimi alan adaylara yetim aylığı bağlanabilecek ve aylıkları kesilmeyecektir. Sigortalılığı 31 Aralık 2008’den önce başlayan belirli kişilerin emeklilik durumları, prim ödeme şartlarına bağlı olarak belirlenecektir.

Related Posts

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.