Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer Hastalığına Yeni Bir Bakış: Prof. Dr. Konuk’tan Umut Verici Keşif

Milyonlarca insanı etkileyen ve henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığıyla mücadelede Türk bilim insanları umut verici bir adım attı. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri çalışmada hastalığı tetikleyen önemli bir hücresel yolun keşfedildiğini ve bu sürecin durdurulabildiğini duyurdu.

Hücredeki “Toksik Protein” Üretimi Durduruldu

Prof. Dr. Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yaptıkları çalışmanın detaylarını paylaştı. Çalışma sonucunda Alzheimer’a neden olan amiloid plakların oluşumunu incelediklerini belirten Prof. Dr. Konuk, hücre zarındaki proteinlerin asitlik dengesini değiştirerek zehirli protein üretimini tetiklediğini ortaya koydu. Yapılan çalışma sonucunda bu süreci durdurmanın mümkün olduğu belirtildi.

Sıradaki Hedef: Doğal Tedavi Molekülleri Bulmak

Doğal yollarla bu mekanizmayı düzenleyecek tedaviler geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Konuk, “Amacımız, Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olacak bitkisel veya diğer organizmalardan elde edilecek ilaç moleküllerini bulmak. Bu sayede Alzheimer’a yakalanmadan önlenebileceğini umuyoruz.” dedi.

Genç Bilim İnsanlarına Tavsiyeler

Bu önemli keşifte sabrın ve azmin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhsin Konuk, genç bilim insanlarına sabırlı olmaları ve pes etmemeleri gerektiğini vurguladı. “Bu alanda başarılı olmak için sabır ve sürekli deneme gerekiyor. Bilim insanı olmanın getirdiği zevki başka hiçbir şeyle ölçemeyiz. Temel moleküler biyoloji ve genetik bilgisine sahip olanlar, laboratuvar deneyimine sahip olanlar büyük başarılar elde edebilir. Gelecekte bu alan çok önemli olacak.” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.