Gazeteci yazar Soner Yalçın İkinci Dünya Savaşından sonra Türkiye’de zeytinyağının tüketilmesini engellemek için yapılan hamleleri Saklı Seçilmişler kitabında bir bir anlatmıştı.
Sosyal medyada paylaşılan videolarda Türkiye’de ilk defa zeytinyağına karşı margarin fabrikasının Marshall yardımları sonrasında kurulması anlatılırken, o dönemde “zeytinyağı ısınınca kanser yapıyor” dedikodusunun yayıldığı aktarıldı.
Öyle ki Soner Yalçın’ın “‘Zeytinyağlı yiyemem’ denilerek halk zeytinyağına düşman edildi. ‘Basma fistan giyemem’ denilerek yerel kıyafetlerimiz küçümsetildi. Peki ne moda yapıldı?” paylaşımı da benzer videolarda farklı açılardan gündeme getirildi.
Aynı şarkı sözlerine dikkat çekilen bir videoda Türk kadınlarına aynı dönemde doğal kumaştan yapılmış kıyafetler yerine ABD’den ithal edilen naylon kumaşlar giydirmek için uğraşıldığı aktarılıyor.
BİZİMKİLER’DE ZEYTİNYAĞI DİYALOGU
Yayınlandığı döneme damgasını vuran efsane dizi “Bizimkiler”de geçen zeytinyağı repliği yeniden dikkat çekti. Usta oyuncular Orhan Çağman, Erdal Özyağcılar ve Ayşe Kökçü’nün yer aldığı sahnede geçen replik için sosyal medyada “1990’larda doktorlar zeytinyağını eve sokmuyormuş. Ayçiçek yağı tavsiye ediyorlarmış. Şimdi tam tersini söylüyorlar.” yorumu yapıldı.
SONER YALÇIN ZEYTİNYAĞI KONUSUNU ANLATMIŞTI
Öte yandan Soner Yalçın zeytinyağına uygulanan kısıtlayıcı hamleleri Saklı Seçilmişler kitabında anlatmıştı.
Soner Yalçın’ın kitabının ilgili bölümünü ara başlıklar vererek yayımlıyoruz:
“Tespit 1)
Nelson Rockefeller, Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak 1945 yılında Amerika kıtasında ekonomik, sosyal ve savunma işbirliği çerçevesini sağlayan “Chapultepec Kanunu”nu Meksika’da kimi Latin Amerikan ülkelerine dayattı.
Bu kanun, ülkelerden birine yapılan saldırının herkese yapılmış saldırı olarak görüleceği ve beraberce direnileceği temel alıyordu.
Rockefeller, ABD adına yasayı imzaladı. Bu imza, Birleşmiş Milletler kuruluşunun temeli oldu.
Nelson Rockefeller, 1945 yılında San Francisco’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Uluslararası Organizasyon Konferansı’nda ABD delegasyonunun üyesiydi. Bu toplantı BM’nin kuruluşuna ilk adım oldu.
Ve… Nelson Rockefeller, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nin kuruluşunun temellerini oluşturmak için arazisini New York şehrine bağışlamak üzere babası John D. Rockefeller Jr.’yi ikna etti.
BM, Rockefeller’e ait bu arazide faaliyete başladı. Çalışmaları hala burada sürdürüyor…
Tespit 2)
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Dündar’ın “Halk Arenası” programının konuğu idi. Şöyle dedi:
“Kayseri’de 1925’de uçak fabrikası kurduk. Kayseri’den kalkan ilk milli uçağımız Ankara’ya indi. Denizaltı yapıyorduk. Sonra Marshall Yardımı başladı; bize şunu söylediler, ‘ne gerek var uçak üretiyorsunuz, ne gerek var gemi yapıyorsunuz size uçak verelim, size gemi verelim.’ Uçak fabrikalarını, tersaneleri kapattık. Ulusal değerlerimizi körelten Marshall Yardımları’dır.”
1954’TE YAZILAN TÜRKÜ
Peki…
Siz şu türküyü bilir misiniz:
“Zeytinyağlı yiyemem aman,
basma da fistan giyemem aman.
Senin gibi cahile,
ben efendim diyemem aman…”
“Bursa yöresine” ait türkünün doğumu 2 Kasım 1954…
Sümerbank Bursa Merinos fabrikasında memurluk yapan İhsan Kaplayan kaynak gösterilerek Muzaffer Sarısözen tarafından derlendi.
Türkü’nün, Kılıçdaroğlu’nun dedikleriyle yakından ilgisi var; ama Marshall Yardımı meselesi sadece uçak-gemi değildi.
Meselenin geçtiğimiz yıl Manisa/Soma’da kesilen zeytin ağaçlarıyla da ilgisi vardı!
Şöyle…
İkinci Dünya Savaşı bitti…
ABD, Truman Doktrini ile Türkiye’ye askeri yardım yaptı. Askeri yardım yeterli değildi; “ekonomik yardım” da yapmalıydı! ABD Kongresi 11 Eylül 1947’de Marshall Yardımı’nı onayladı. Türkiye’de çoğu kimse tehlikesinin farkında değildi…