Cité Internationale des Arts’a gidecek 4 sanatçı belirlendi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği, Cité Internationale des Arts’da üçer aylık dönemlerde yaşama ve çalışma imkânı sunan Türkiye Atölyesi’nin 2024 yılı misafir sanatçıları Gözde Mimiko Türkkan, Yağız Özgen, Merve Tuna ve Ezgi Tok oldu.

Görsel sanatlar alanında, deneysel film, tasarım, performatif sanatlar gibi farklı disiplinlerde çalışan herkese açık olan atölye programına davet edilen sanatçılar, Çelenk Bafra, Özer Dicle, Ayşegül Kurtel, Bige Örer, Ulya Soley, Rüçhan Şahinoğlu ve Duygu Şengünler’den oluşan Seçici Kurul tarafından açık çağrı yöntemiyle belirlendi.

İKSV tarafından Cité Internationale des Arts misafir sanatçı programında 20 yıllığına kiralanan Türkiye Atölyesi, 2009’dan bu yana Türkiye’den 47 sanatçıyı misafir etti. Paris’te yer alan sanat kurumu, her yıl dünyanın farklı yerlerinden 350’ye yakın sanatçıya tahsis ettiği kişisel atölyelerde iki aydan bir yıla kadar konaklama imkânı sağlıyor. Bünyesindeki sergi salonları, prova odaları, konser ve gösteri alanlarının yanı sıra çeşitli atölyelerle sanatçılara kendilerini geliştirme ve aktüel üretim yapma fırsatı sunuyor.

2024 sanatçıları hakkında

Atölyenin Ocak-Mart 2024 döneminin konuğu olan Gözde Mimiko Türkkan İstanbul’da yaşıyor.  Türkkan; videolar, fotoğraf serileri ve sanatçı kitaplarıyla metinsel ve performatif işler üretiyor. Sanat pratiğinin ilk on yılında, öznel belgesel bir yaklaşımla toplumsal cinsiyet rollerini ve kimliklerin toplumsal inşasını incelemeye yöneldi. Son dönemdeki çalışmalarında ise iç akışın (innergy) su-bedenler ve insan bedenlerindeki ifadesini keşfetmeye eğiliyor

Nisan-Haziran 2024 döneminin konuğu olarak seçilen Yağız Özgen, 2005’te kabul edildiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde 2009’da lisansını tamamladı. Aynı yıl başladığı yüksek lisans programını, “Yeni Teknoloji ve Dijital Temsilin Estetiği: Chris Cunningham” adlı tez çalışmasıyla 2012’de bitirdi. C://Still_Life, Spectrum, Metadata, Yönergeler, Astronomy Picture of the Day ve Boyacı (Painter) isimli altı kişisel sergisinin yanı sıraSistemler/Görünürlük, aRb, Hypologie ve 28. Günümüz Sanatçıları Sergisi gibi çeşitli karma sergilere katılımı bulunuyor. 

 

Atölyenin Temmuz-Eylül 2024 dönemindeki konuğu Merve Tuna, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde (2006), yüksek lisans eğitimini London College of Fashion’da Moda Tasarımı ve Teknolojisi Bölümü’nde (2010) tamamladı. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Tuna, nesne odaklı ve anlatıya dayalı işlerinde bedeni merkeze alıyor. Üretim sürecinde psikanaliz, matematik ve filmden beslenerek analitik formülasyonla içgüdüsel, malzeme odaklı bir yaklaşım arasında hareket ediyor. Travma, acı, utanç ve güç ilişkileri gibi kavramların nesnelerde nasıl tezahür ettiğini, zanaat süreçleriyle psikoseksüel süreçler arasındaki paralellikleri ve insan-nesne ilişkilerinin insana dair neler söyleyebileceğini araştırıyor.

Atölyenin Ekim-Aralık 2024 dönemi konuğu Ezgi Tok, çalışmalarının temeline “görünmez dinamikler” olarak adlandırdığı doğal fenomenleri, kişisel alışkanlıkları, ilişki ağlarını ve ölçeklendirmeyi koyuyor. Algı biçimleri, aradalıklar, kategorizasyon, adlandırma ve “belli belirsiz” biçimde var olan şeylere odaklandığı işlerinde tekrara dayalı bir araya gelişleri ve ortaya çıkışları video, baskı ve yerleştirmelerle yeniden üretiyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir