Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı Yiyeceklerin Kilo Kontrolündeki Rolü

Bu yıl Food Quality and Preference adlı akademik dergide yayımlanan bir çalışmanın lider yazarı olan Cunningham’ın ekibi, algılanan acılığın artmasıyla yeme hızının azaldığını ve tüketilen miktarın da azaldığını keşfetti.

Bu bulgu, acı yiyeceklerin sadece metabolizma üzerinde değil, aynı zamanda yeme davranışlarında da kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Acı biberlere acılığını veren bileşik kapsaisindir. Bu bileşiğin vücut ısısını artırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı düşünülmektedir. Piedmont Atlanta Hastanesi Klinik Diyetisyeni Haley Robinson, kapsaisinin vücut ısısını yükselttiğini, metabolizmayı hızlandırdığını ve dolayısıyla kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağladığını belirtti. Araştırmalar, kapsaisinin metabolizmayı %5’e kadar artırabileceğini gösteriyor.

Acı Biberlerin İştah Üzerindeki Etkisi

Acı biber ve diğer baharatlar iştah üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Bol baharatlı beslenen kişilerin genellikle gün içinde daha az yemek yediği gözlemlenmektedir.

Cleveland Clinic’ten kayıtlı diyetisyen Patricia Bridget Lane’e göre, kapsaisinin beyinde iştahı ve tokluk hissini düzenleyen hipotalamus bölgesi üzerinde etkili olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır.

Carolina Reaper veya hayalet biber gibi çok acı biber türlerinin, daha fazla kapsaisin içermesine rağmen, ek faydalar sağladığına dair henüz bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Kapsaisin, kırmızı biber ve pul biberin ana bileşeni olmasına rağmen, diğer biber türlerinin de benzer faydalar sunduğu görülmüştür.

Harvard’daki araştırmacılar, düzenli olarak acı biber tüketen kişilerin kalp hastalığından ölme riskinin daha düşük olduğunu ve neredeyse her gün baharatlı yiyecekler yiyenlerin, haftada sadece bir kez yiyenlere göre %14 daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu belirtmektedir.

Ancak, bu faydalara temkinli yaklaşılmalı ve tüketilen miktarın kontrol edilmesine özen göstermelidir. Rush Üniversitesi’nden doktor ve bilim insanı Dr. Thomas Holland, acı biberlerin genellikle yüksek yağ ve kalori içeren yiyeceklerle birlikte tüketildiğini belirterek, bu durumun acı biber tüketiminin yüksek kalorili yiyecek tüketimiyle ilişkili olabileceğini vurgulamıştır. Bu nedenle, acı biberleri dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeninin bir parçası olarak tüketmek en iyisidir.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.