Kanser tedavisinde çığır açan hücreler Türkiye’de üretilecek

Türkiye, Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Özel Hücreleri Üretecek

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alıp yok edebilen özel hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kuruluş aşamasında olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Karaöz, bu laboratuvarın kurulmasıyla kanser tedavisinde büyük bir ilerleme sağlanacağını belirterek, “Ümit ediyorum ki 6 ay ila 1 yıl içerisinde bu laboratuvarda üretilen CAR T-cell hücreleri Türk insanlarının da faydasına sunulacak” dedi. Türkiye’de kanser hücrelerini hedef alıp yok edebilen özel hücrelerin üretileceği bir laboratuvarın kurulma sürecine ilişkin bilgiler ise İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erdal Karaöz tarafından paylaşıldı. Samsun’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Karaöz, Orta Karadeniz bölgesindeki hekimlere kök hücre tabanlı hücresel tedaviler ve gen tedavileri konusundaki son gelişmeleri aktardı.

Ölü Hücreler İle Mücadele: Kök Hücreler Umut Vaat Ediyor

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin öneminin arttığını vurgulayarak, tıbbın halihazırda bazı hastalıkları tam olarak tedavi edemediğini belirtti. Nörodejeneratif hastalıkların önemli bir kısmının, ilgili organlardaki ölen hücrelerin işlev görememesi nedeniyle ortaya çıktığını dile getiren Karaöz, Parkinson hastalığı ve tip 1 diyabet gibi rahatsızlıkların kökeninde ölen hücrelerin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’de Hücresel Tedavilerin Gelişimi

Prof. Dr. Karaöz, son 30 yılda dünyada ve Türkiye’de önemli araştırmaların yapıldığını, özellikle son 10 yılda ise Sağlık Bakanlığı kontrolünde onaylanmış hücresel tedavilerle hastalara destek olunduğunu belirtti. Üretilen hücrelerin uluslararası standartlara uygun ortamlarda hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Karaöz, hastalara verilen tedavilerin onay alınmasının önemine işaret etti.

Kök Hücreler Ve Kanser İlişkisi

Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin kanser oluşturma ihtimali hakkında bilgi vererek, kullanılan kök hücrelerin herhangi bir ciddi yan etkiye yol açmadığını belirtti. Bu hücrelerin güvenliği ve etkililiğine dikkat çeken Karaöz, Amerika’da doğan ve dünyaya yayılan CAR T-cell teknolojisinin kanser tedavisinde önemli bir yer tuttuğunu aktardı.

Türkiye’nin İlk CAR T-cell Laboratuvarı Yolda

Prof. Dr. Karaöz, Türkiye’nin bu güçlü hücreleri üretebilecek bir laboratuvarın kuruluş aşamasında olduğunu duyurarak, “Ümit ediyorum ki 6 ay ila 1 yıl içerisinde bu laboratuvarda üretilen CAR T-cell hücreleri Türk insanlarının da faydasına sunulacak” dedi. Gelecekte solit organ tümörleriyle ve otoimmün hastalıklarla ilgili tedavilerin bu teknolojiyle mümkün olacağını belirtti.

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kalp krizi sizi de tehdit ediyor olabilir! Uzmanlar, haftalık egzersiz süresinde küçük bir değişiklikle hayati risklerin büyük ölçüde azaltılabileceğini söylüyor. Hangi gıdaları tercih etmeli, nasıl bir egzersiz rutini oluşturmalısınız?

Türk Dermatoloji Derneği 37 ilde ücretsiz deri taraması yapacak

Türk Dermatoloji Derneği (TDD), cilt kanserinin erken tespiti için 37 il ve 71 merkezde ücretsiz deri taraması yapacak.