Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyede

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Rapor, küresel askeri harcamaların 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artışla 2 trilyon 718 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü ortaya koydu.

Rapora göre, geçen yılki artışta Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükseliş etkili oldu. Küresel askeri harcamalar 10 yıldır art arda yükseliyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bir önceki yıla göre en keskin yükselişi kaydetti.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Artışta

SIPRI raporuna göre, Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl Türkiye’nin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara yükseldi.

Raporda, küresel olarak kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD ve Diğer Büyük Askeri Harcama Yapan Ülkeler

Rapora göre, 2024’te en çok askeri harcama yapan beş ülke ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan oldu. Bu beş ülkenin harcamaları dünya askeri harcamalarının yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD’nin 2024’te askeri harcamaları önceki yıla göre yüzde 5,7 artarak 997 milyar doları geçti. ABD’nin askeri harcamaları 2015-2024 döneminde yüzde 19 arttı.

Raporda, ABD’nin geçen yıl askeri harcamalarının toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO içinde yüzde 66’sını oluşturduğuna dikkat çekildi.

Enstitünün raporunda Rusya’nın 2024’teki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 38 arttığı belirtildi. Rusya’nın askeri harcamaları GSYH’sinin yüzde 7,1’ine denk gelmekte.

İsrail ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaştı. İran ise harcamalarında yüzde 10 azalışla 7,9 milyar dolara indi.

İngiltere’nin askeri harcamaları yüzde 2,8 artarak 81,8 milyar dolara çıktı. Fransa’nın askeri harcamaları ise yüzde 6,1 artışla 64,7 milyar dolara yükseldi.

Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti. Liang’a göre, hükümetlerin askeri güvenliğe öncelik vermesi ekonomik ve sosyal alanlarda olumsuz etkilere sebep olabilir.

SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma alanlarında araştırma, rapor ve analizler sunarak 1966’dan bu yana faaliyetlerine devam ediyor.

Related Posts

Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Bir yandan artan fiyatlar nedeniyle konut alamayan diğer yandan deprem nedeniyle güvensiz binalarda yaşamak istemeyen vatandaşın prefabrik konuta ilgisi arttı.

‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği hasadı başladı. Ancak, bu yılki zirai don nedeniyle verim düşerken, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Üreticiler, zorlu koşullara rağmen hasadı başarıyla gerçekleştiriyor.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Amasya’dan sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi

Amasya’nın Suluova ilçesinde sezonun ilk mersin balığı sağımı ve havyar üretimi gerçekleştirildi.

‘VakıfBank’ta güçlü büyüme devam edecek’

VakıfBank’ın 71. Olağan Genel Kurul toplantısı, 24 Nisan 2025 tarihinde İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan Genel Müdürlük binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, 2019 yılından bu yana Genel Müdürlük koltuğunda bulunan Abdi Serdar Üstünsalih’in görevine devam etmesi kararlaştırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir