Küresel gaz üretiminde yüzde 31 artış öngörülüyor

GECF Raporuna Göre 2050’de Küresel Doğalgaz Üretimi Artacak

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) yayımladığı “2050 Görünüm” raporuna göre, 2050 yılında küresel doğalgaz üretiminin, 2023’e kıyasla yüzde 31 artması bekleniyor.

Doğalgaz üretiminin 2030’a kadar yıllık yüzde 1,6 büyümesi öngörülürken, bu büyüme 2030’larda yüzde 1’e ve 2040’larda yüzde 0,6’ya düşeceği tahmin ediliyor.

Küresel piyasalardaki artan gaz talebini karşılamak için üretimin, 2023’e kıyasla 1,24 trilyon metreküp artarak 2050’de 5 trilyon 317 milyar metreküpe yükselmesi bekleniyor.

Orta Doğu, Gaz Üretiminde Lider Konumda Olacak

2023-2050 döneminde bölgesel doğalgaz üretim tahminlerine göre, Orta Doğu’nun mutlak üretim artışında lider konumda olması beklenmektedir. Aynı zamanda Afrika’nın, küresel doğalgaz pazarlarındaki rolünü genişleterek en güçlü büyüme momentumunu elde edeceği öngörülmektedir.

Orta Doğu’nun, 2050’ye kadar sağlam rezervler, altyapı genişlemesi ve düşük karbonlu gaz çözümlerine odaklanması sebebiyle üretimine yaklaşık 461 milyar metreküp eklemesi beklenmektedir.

Avrasya’nın ise yaklaşık 362 milyar metreküp artışla bölgeyi izlemesi öngörülmektedir. Bu artışın, özellikle Rusya’nın üretimindeki ilerlemeler ve Asya pazarlarına yönelik gaz kullanım programları tarafından desteklendiği belirtilmektedir.

Afrika’nın Önemi ve Büyüme Potansiyeli

Afrika’nın doğalgaz üretiminin 250 milyar metreküp artacağı tahmin edilmektedir. Bu durum, LNG ve boru hattı altyapısına artan yatırımlarla desteklenen önemli bir tedarikçi olarak Afrika’nın önemini vurgulamaktadır.

Kuzey Amerika’nın ise nispeten mütevazı bir şekilde üretime 107 milyar metreküp eklemesi beklenmektedir.

Asya Pasifik ve Latin Amerika’nın ise sırasıyla 91 milyar metreküp ve 87 milyar metreküp ek katkıda bulunmasıyla yerel talep ve altyapı genişlemesi desteklenmektedir.

Avrupa’da Üretim Düşüşü Bekleniyor

Avrupa’nın doğalgaz üretiminin, kaynak tükenmesi ve fosil yakıtlardan uzaklaşma politikaları doğrultusunda 119 milyar metreküp düşmesi beklenmektedir.

Bölgesel bazda, Kuzey Amerika’nın en fazla üreten kıta konumunu koruyarak 2050’ye kadar 1 trilyon 382 milyar metreküp üretmesi beklenirken, Avrasya’da 1 trilyon 208 milyar metreküp, Orta Doğu’da ise 1 trilyon 155 milyar metreküp üretim öngörülmektedir.

Related Posts

TZOB Başkanından hükümete çağrı: Çiftçinin borcu faizsiz ertelensin

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık ve doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının faizsiz bir yıl ertelenmesini talep etti. Ayçiçeği başta olmak üzere birçok üründe ciddi verim kaybı yaşanıyor.

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,61 değer kazanarak 10.331,31 puandan tamamladı.

Bir ilde daha taksi ve dolmuşa zam geldi

Zam furyası devam ediyor. Yozgat’ta şehir içi dolmuş ücretleri öğrenci 15 liradan 20 liraya, kent kartlı biniş 20 liradan 25 liraya, kredi kartlı biniş 25 liradan 32 liraya yükseltildi. Öğrenciler bir saat içerisinde, vatandaş ise 30 dakika içerisinde ücretsiz aktarma yapabilecek.

Gökyüzünde kripto çağı başlıyor

Emirates havayolları, ödeme yöntemlerine kripto para eklemek için ön anlaşma imzaladı.

Dünyada otomobil almanın en pahalı olduğu ülkeler: Türkiye kaçıncı sırada?

Otomobil sahibi olmak dünya genelinde giderek zorlaşıyor. Küresel ölçekte hazırlanan yeni bir rapor, sıfır araç fiyatlarının birçok ülkede belirgin şekilde arttığını ortaya koydu. Vergilendirme politikaları, döviz kuru etkileri ve ekonomik dinamikler …

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …