NASA, Donaldjohanson asteroidini ilk kez yakından görüntüledi

NASA tarafından 2021 yılında fırlatılan Lucy uzay aracı, Jüpiter’in orbitinde bulunan esrarengiz Truvalılar asteroid grubunu incelemek üzere uzun bir yolculuğa başladı. Ve şimdi, Lucy uzay aracı, ikinci hedef olan 52246 Donaldjohanson asteroidine ait ilk detaylı görüntüleri başarılı bir şekilde Dünya’ya gönderdi. Elde edilen veriler, bu küçük gök cismisinin son derece karmaşık bir jeolojik yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Lucy, adını ünlü fosil “Lucy”nin keşfinde rol oynayan Amerikalı paleoantropolog Donald Johanson’dan alan bu asteroide 20 Nisan Pazar günü yaklaşık 1.000 kilometre mesafeye kadar yaklaşarak gözlem yaptı. Yaklaşık 5 kilometre çapında olan bu asteroid, Lucy’nin ana hedefi olan Truva asteroidlerine ulaşmadan önce bir tür “antrenman hedefi” konumunda bulunmaktadır.

İki farklı parçanın birleşimi

Yaklaşım sırasında çekilen görüntülerde, asteroidin parlaklığında belirgin dalgalanmalar gözlemlendi. Bu durum, cismin yavaş döndüğü veya oldukça uzun ve elips şeklinde olduğu düşüncesini akla getirdi. Lucy’nin gönderdiği detaylı kareler, bu varsayımları doğruladı ve Donaldjohanson asteroidinin iki ayrı parçanın birleşimiyle oluştuğunu ortaya koydu. Bu tür birleşimler, gezegenlerin oluşumu hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Ancak, Lucy’nin elde ettiği görüntüler asteroidin tamamını içermemektedir. Bunun sebebi, asteroidin boyutunun Lucy’nin kamerasının görüş alanını aşmasıdır. NASA, geri kalan verilerin Dünya’ya ulaşmasının yaklaşık bir hafta süreceğini ve bu sayede gök cisminin daha net bir modelinin oluşturulabileceğini belirtti.

Asteroidin dönüyormuş gibi görünmesi de dikkat çekiciydi. Ancak, bu hareketin, Donaldjohanson’un yavaş dönüşünden değil, Lucy’nin saniyede 13,4 kilometre hızla geçiş yapmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Lucy, bu yılın geri kalanında yolculuğuna devam edecek ve ana hedefi olan Jüpiter truvalılarına ulaşmak için asteroid kuşağını geçecek. İlk Truva hedefi olarak belirlenen Eurybates ve onun küçük uydusu Queta’ya yakın bir geçişin Ağustos 2027’de gerçekleşmesi planlanıyor.

Related Posts

Kullanıcılar, iOS güncellemelerinin iPhone’ları bozduğunu düşünüyor

Bazı iPhone kullanıcıları, en son iOS güncellemesi olan iOS 18.4.1’i yükledikten sonra telefonlarının çalışmaz hale geldiğini iddia ederken, Apple ise güvenlik açığına karşı güncellemeyi hemen yapmayı öneriyor.

Sivas’ta Servis Minibüsü ile Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 17 Yaralı

SİVAS’ta, öğretmen ve sağlıkçıların da içinde olduğu servis minibüsünün otomobille çarpıştığı kazada, 1 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Yaralılar ambulans ve helikopterlerle hastanelere kaldırıldı. Kaza, saat 16.30 sıralarında merkeze bağlı Çeltek köyü …

Ali Uğur Aktepe 5G ve 6G Teknolojilerinin Telekomünikasyona Etkisinden Bahsetti

Aktepe, yeni nesil iletişim teknolojilerinin toplumlar üzerindeki etkisine dair şu değerlendirmelerde bulundu: “İletişim teknolojileri her zaman insanlığın gelişiminde itici güç oldu. Bugün 5G’nin yaygınlaşması ve 6G araştırmalarının hız kazanmasıyla …

Berkan Kaplan TOGG’dan neden ayrıldı? Berkan Kaplan kimdir?

Togg bünyesinde 2019 senesinden beri çalışan T10X ve T10F modellerinin geliştirilmesinde önemli katkıları olan Berkan Kaplan, sosyal medya aracılığı ile veda mesajı yayınladı. Berkan Kaplan Togg’dan neden ayrıldı? Berkan Kaplan kimdir? BERKAN KAPLAN …

Sinop’ta Otomobil ve Motosiklet Çarpıştı: 1 Yaralı

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı SİNOP – Sinop’ta otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen kazada motosiklet sürücüsü yaralandı. Kaza, saat 12.40 sıralarında Meydankapı Mahallesi Nalbant Sokakta meydana geldi. Edinilen …

Türkiye’de Kripto Para Borsalarına Yeni Kimlik Doğrulama Zorunluluğu

Kripto para borsalarına, MASAK mevzuatı kapsamında kullanıcıları için ek kimlik doğrulama zorunluluğu getirilirken, söz konusu uygulama 25 Nisan itibarıyla devreye girecek. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye’de kripto para ekosisteminin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir